Bijzonder vereert is Bluesmoose Rob met de vraag van de dutch Blues foundation om de 3e Blueschallenge te presenteren. Graag doet ie dat.
Wees erbij dit is een evenement om niet te missen.
Deelnemende bluesacts DBC 2013
Op zondag 6 oktober 2013 om 10.30 uur gaat de derde Bluesdag van start.
Van 15.00 en 21.00 uur is de Dutch Blues Challenge waar 10 bluesacts ieder20 minuten gaan optreden voor een onafhankelijke jury . De deelnemende bluesacts zijn:
Duo’s:
– The Damned and Dirty
– Herbie and the Guitarguy
Bands:
– The Antones
– Bas Paardekooper and the Blew Crue
– Dave Chavez Band
– John F. Klaver Band
– Leif de Leeuw
– AJ and the Wildgrooves
– Schipper & Bemanning
– Mess Around
Op zondag 6 oktober 2013 vindt voor de derde keer de Bluesdag plaats in Hotel de Rustende Jager te Nieuw-Vennep. Vanaf 10.30 tot 14.30 uur kunnen er workshops worden gevolgd en is er in de lobby een complete Maxwell Street Market. Om 14.30 uur gaat de zaal open waar de derde Dutch Blues Challenge gehouden wordt.
Wat betekende de Maxwell Street Market in Chicago voor blues?
In Chicago was de Maxwell Street Market gedurende de hele twintigste eeuw een enorme openluchtmarkt, die druk werd bezocht. Het was een smeltkroes van blanken en zwarten met allerlei immigranten van Joodse-, Poolse-, Duitse- en andere afkomst. Rassenscheiding kende men daar in Jew Town, de wijk waarin Maxwell Street lag, niet. Tijdens de markturen – vanaf 6.00 uur ’s ochtends tot zo’n 13.00 uur ’s middags – werd buiten liveblues en -gospel gespeeld.
Maxwell Street wordt vaak omschreven als de plaats waar de elektrische Chicago blues zou zijn ontstaan. Vooral in de jaren veertig en vijftig van de vorige eeuw kreeg blues een enorme ‘vitaminestoot’ toegediend door mensen als zanger/gitarist Muddy Waters (grote inspiratiebron voor de Rolling Stones), bassist/zanger/gitarist Floyd Jones, harmonicaspeler Snooky Pryor, die later in de band van Muddy Waters speelde, gitarist/mandolinespeler/zanger Johnny Young, blues- en gospelzanger/-gitarist Jim Brewer en talloze andere bekende en minder bekende bluesmuzikanten. Ze speelden voor de fooienpot, met de geur van gebakken uien en Polish Sausage van Jim’s Original in hun neus, op Maxwell Street en Halsted Street, de straat die Maxwell kruist.
In augustus 1994 viel, omdat de University of Illinois at Chicago daar sportvelden wilde aanleggen en studentenflats wilde bouwen, het doek voor deze legendarische markt. Een stuk (muzikale) geschiedenis van Chicago werd met de shovel en bulldozer bijna in één klap met de grond gelijk gemaakt.
In het inmiddels ter ziele Nederlandse tijdschrift voor blues BLOCK (nummer 109) – tijdens de bluesdag voor € 1,00 (opbrengst gaat naar de Dutch Blues Foundation) te koop – lees je meer over de geschiedenis van Maxwell Street.
Vanaf 10.30 uur wil de Dutch Blues Foundation de bezoekers van de Bluesdag de sfeer van de Maxwell Street Market laten beleven.